Albanie-rondreis - Himare - zaterdag, zondag, maandag

9 september 2025 - Tirana, Albanië

Het is niet de meest comfortabele positie om te schrijven zo op dit bed en met een bijna lege batterij, maar het is weer even een begin na een aantal dagen niet geschreven te kunnen hebben bij gebrek aan bureau. Op het moment van schrijven zijn we in Tirana, het zou zomaar kunnen zijn dat een volgende alinea geschreven is vanuit Shkoder.

Voor drie dagen ziten we in kuststadje Himare, een Griekse kolonie binnen Albanie waar ook nog een handjevol Italianen zit. Wat Carihuela binnen Spanje voor de Nederlanders is zo hebben de Grieken dit binnen Albanië. Het voelt in Himare ook als Griekenland, tot aan de lucht toe. Drie dagen Himare is eigenlijk iets te lang, hoewel het tussen het rennen en vliegen wat is geweest en wat nog komen gaat ook wel lekker is om rustig aan te kunnen doen. Wel worden Nicole en ik gek van de pizza elke keer; Himare is natuurlijk aan zee en daarmee heel veel vis - Nicole houdt er niet van, ik ben natuurlijk vegetarier. Er zit een vegetarisch restaurantje achter onze accomodatie maar die gaat pas onze laatste dag open. Op dag 2 laten we ergens een vegetarische pasta speciaal voor ons klaarmaken die verder niet spectaculair is en toch prima smaakt.

Onze accomodatie is een iets te duur appartement met dakterras, direct aan de boulevard. Het is leuk, maar het steekt vooral mij als de eigenaresse benoemt dat we via een kortingsprogramma van Booking.com hebben geboekt en het eigenlijk een te lage prijs is. Ik vind dat ze totaal niet verplicht is om te verhuren via Booking, plus er ontbreekt nog wel best wat aan het appartement. Grootste irritatiepunt is het gebrek aan comfortabele stoelen voor vooral Nicole en ook mijzelf. Ze zegt dat ze geen stoelen beschikbaar heeft maar de boulevard staat vol met restaurants en dus ook stoelen. Er is ook geen trapleuning op de toch behoorlijk steile trap naar boven, zulke dingen. Het irriteert me en ik word recalcitrant.

HImare is verder prima. Nicole en ik doen twee boottripjes waar we eigenlijk twee keer dezelfde plekken zien, het is wel heel erg leuk om op het water te zitten. Prachtig helder water ook. Bij de tweede trip zit er ook een snorkel bij inbegrepen, maar het ding is van zo'n slechte kwaliteit dat ik het niet voor elkaar krijg. Evengoed wel een paar visjes gezien, hoewel het koraal van bijvoorbeeld Maleisie verder ontbreekt.

De boulevard wordt bevolkt door een kleine roedel zwerfhonden, die er keurig uitzien en ook vriendelijk zijn; wanneer Nicole en ik vanmorgen in alle vroegte over de boulevard lopen naar de plek waar de bus naar Tirana vertrekt worden ze door ons wakker en we denken even dat ze ons aanvallen maar we krijgen juist een vrolijke uitgeleide van de dieren. Het zijn ook geen bedelaars verder: een van de honden komt op de eerste avond mee naar boven maar dat is vooral nieuwsgierigheid, en om even aan de planten te kauwen.

Verspreid over de boulevard staan verschillende touroperators van eigenlijk allemaal dezelfde tours, er zit niet echt verschil in. We kiezen uiteindelijk voor de jongen die bij onze accomodatie staat voor de dagtour, en voor de sunset tour nemen we het bedrijfje waarvan een van de jongens ons leuk aanspreekt.

Overdag is het vooral warm en valt er niet zo gek veel te doen behalve in de zee gaan en dus een tour. We denken nog even naar Himare Old Town te gaan maar dat is echt alleen maar een ruine van een kasteel waar niet zo gek veel te beleven is verder.

M'n batterij is bijna leeg - ik hou het nu voor gezien. Vandaag Tirana, morgen een dag Shkoder!

1. Lilian:
    10 september 2025