Zuid-Korea, Gyeong-Ju - woensdag

18 maart 2026 - Gyeongju, Zuid-Korea

Nog precies twee weken te gaan in Korea. Ik heb tijd te over en ik heb tijd te kort. Ik verveel me en ik heb nog zo weinig tijd en zo veel te doen. Het gras is letterlijk elders groener dan in Korea. Vergeef me de mijmering, ik heb denk ik heel even de behoefte aan wat reflectie.

Nu mijn een na laatste avond in Gyongju, waarin ik spijt heb dat ik ben geswitcht van het muffe Doo-baki Guesthouse met haar zelfbewuste backpackers, naar een guesthouse iets verderop wat duurder is en met een eigen kamer en schoon, maar waarbij ik even niet had ingecalculeerd dat ik de enige gast zou zijn. Een cel van een kamer met onwaarschijnlijk lelijk licht, wel twee bedden en ook nu weer een opvallend gebrek aan leeslampje. Niet dat mijn boek zo boeiend is, maar toch. Het is een rare vakantie. In elk geval geleerd dat ik nog steeds een backpacker ben, graag op mezelf ben maar dat ik het nog steeds fijn vind om een tijdje met iemand in contact te zijn en dan weer afscheid te nemen. Mijn avond met Yana in Seoul was tot nu toe de meest gezellige, de charme van het onverwachte, ter plekke met iemand op kunnen trekken.

Met Lily ben ik vanmorgen ook nog naar een tempel gegaan, een half uurtje met de bus, ook vanmorgen weer ter plekke besloten, totaal ongepland. De vermoeidheid van Lily gisteravond zat 'm niet alleen in een dag rondsjouwen, ze was ook reismoe. Ik ken dat gevoel en het is ook de reden dat ik niet langer dan een maand van huis wil zijn, natuurlijk nog naast het feit dat ik een fantastische vriendin thuis heb die me niet te lang kan missen. De tempel vanmorgen was mooi en het is zowel 'als je een tempel hebt gezien dan heb je ze allemaal gezien' en toch ook weer niet, ik blijf me elke keer weer verbazen over de tijd en moeite die in zo'n tempel zit en over al die bezoekers - mezelf incluis - die naar zo'n tempel toekomen. Eerlijk is eerlijk: tempels zijn altijd leuke toeristische attracties waar je je geen buil aan kan vallen en ik heb altijd het gevoel iets constructiefs te hebben gedaan met mijn dag.

Na morgen staat Busan geboekt. Een hostel dat Yana me had aangeraden in Busan is uitverkocht, maar ik hoop dat dat ligt aan het feit dat het weekend is en dat ik er na twee dagen Blueboat Hostel aan de kust nog terecht kan. Niet alleen Yana was namelijk positief, het stond ook goed aangeschreven in de Rough Guide en Google was ook lovend. Nu voor 56 euro inclusief ontbijt twee nachten met eigen kamer. Het kan altijd nog goedkoper, maar het is prima, ook Blueboat staat goed aangeschreven en het ligt aan het strand, hoewel ik gezien het weer niet heel veel kans op zwemmen zie.

Jeju Island is een van de beroemdste gebieden van Korea en en ik ben nog altijd onbeslist of ik er heenga of niet. Van de tien mensen die ik spreek zeggen er vijf: wel gaan, het is mooi en je kan er ook zonder rijbewijs prima verkennen, de andere vijf zeggen: het is zonder rijbewijs heel veel gedoe. Tegelijkertijd zag ik vandaag hele mooie beelden voorbij komen op Instagram van twee Indiers die er geweest zijn en volgens mj best wel recent en het zag er prachtig uit, maar dan bedenk ik me ook dat ik vanaf Busan zou moeten vliegen en laat dat dat nou net iets zijn wat ik veel gedoe vind.

Een andere optie is voor die laatste 1,5 week een route verkennen die me eergisteravond door een Singaporees werd aangeraden in een cocktailbar: wél natuur maar niet het gedoe van Jeju. En dan is er nog een optie: vanuit Busan naar Seoul teruggaan en daar eigenlijk kamp opzetten, misschien wel weer in het INNO Hostel en dagtripjes maken naar plekken als Andang en de wat obscuurdere plekken van Seoul ontdekken zoals ik die net tegenkom op Instagram, ondergrondse kunstinstallaties in oude gasfabrieken, zulke dingen. En er is vanuit Seoul ook nog best wel wat natuur te vinden, iets wat ik toch een beetje heb gemist deze vakantie maar ja net het staartje winter. Twee weken geleden nooit gedacht dat ik dit zou zeggen maar toch: Seoul is echt een leuke stad gebleken en die stad wat beter leren kennen staat me ook wel aan.

Ik weet het nog niet, kortom. Ik wil wel nog voor een nacht of twee een heel chique hotel nemen, dan is dat ook weer uit mijn systeem, en dan voor de rest toch echt het gezelschap opzoeken van de backpackers.

Iedereen die dit leest; stuur me via een privebericht - app, mail, postduif - even jullie mening over wat jullie het leukste plan lijkt van bovenstaande. Heel misschien dat ik mijn antwoord al weet maar ik heb toch nog sowieso minstens vijf nachten de tijd om hierover een mening te kunnen vormen en ik hoor graag iedereens perspectief hierop. Uiteindelijk doe ik natuurlijk wat me voor mezelf het beste lijkt, het is alleen wel lekker om hier nog een tijdje op te kauwen en ik hoor graag wat iedereen vindt.

Morgen laatste dag in Gyeongju en ik voel er eigenlijk veel voor om ruim een uur te gaan lopen naar een dennennaaldenbos wat mooi schijnt te zijn, misschien de bus terug te nemen en voor de rest nog uitgebreid rond te slenteren in het toeristische gedeelte.

1. Lilian:
    18 maart 2026